(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
DOMÁCÍ ZMRZLINA
Potřebné ingredience
285 ml- smetany ke šlehání, 40% obsahem tuku(KUNÍN)
300 ml- plnotučného mléka
115 g- přírodního krupicového cukru
1 tobolka pravé vanilky(může být i esence)
3 žloutky z velkých vajec
Postup přípravy
Mléko apolovinu cukru dejte do hrnce.Vanilku opatrně podélně rozřízněte a
špičkou nože vyškrabejte semínka.Přidejte je k mléku, stejně jako nalámanou kůru
vanilky.(Nebo esence)
Směs přivedeme pomalu k varu.Hned stáhneme z plotny.Směs přikryjeme a necháme
půl hodiny stát.Aby krásně nasákla vanilkou.
V míse ušleháme(el. metlami) žloutky se zbylým cukrem, abyste získali světlou
hustší směs.Šleháme asi takdvě minuty.Poznáte to podle toho, že směs stéká z
metel v hustých provázcích.Z vanilkového mléka odmařte 125 ml, přilijte jej k
ušlehaným vejcím a zašlehejte.zbylé mléko znovu zahřejte, stáhněte z ohně a
vmíchejte do něj vaječnou směs.Vraťte nad plamen a za stálého míchání na velmi
mírném ohni vařte osm až deset minut, až směs zhoustne na krém, který nestéká z
vařečky.Krém se nesmí vařit prudce, srazil by se.Nechte vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha a vetřete do krému.Vlijte do ohnivzdorné mísy a tu
posaďte dovětší mísy s ledovou vodou a kostkami ledu.Směs schladíte asi za
20min, občas jí promíchejte.Potom jí vlejte plastové nádoby, přikryjte, vložte
na tři hodiny do mrazáku a každou hodinu promíchejte.
VANILKOVO-ČOKOLÁDOVÁ
Při druhém zahřívání do mléka přidejte ještě 150 G ML. ČOKOLÁDY nalámané na
kousky, a nechejte jí rozpustit.dál postupujte podle receptu.
JAHODOVÁ nebo BORUVKOVÁ
Prolisujeme 400 G JAHOD nebo BORUVEK a 125 G MOUČKOVÉHO CUKRU a necháme deset
minut stát.Šťávu pak přes cedník vlijeme do zmrzlinové směsi, promícháme a
krátce zamrazíme.Vmícháme dužinu.
špičkou nože vyškrabejte semínka.Přidejte je k mléku, stejně jako nalámanou kůru
vanilky.(Nebo esence)
Směs přivedeme pomalu k varu.Hned stáhneme z plotny.Směs přikryjeme a necháme
půl hodiny stát.Aby krásně nasákla vanilkou.
V míse ušleháme(el. metlami) žloutky se zbylým cukrem, abyste získali světlou
hustší směs.Šleháme asi takdvě minuty.Poznáte to podle toho, že směs stéká z
metel v hustých provázcích.Z vanilkového mléka odmařte 125 ml, přilijte jej k
ušlehaným vejcím a zašlehejte.zbylé mléko znovu zahřejte, stáhněte z ohně a
vmíchejte do něj vaječnou směs.Vraťte nad plamen a za stálého míchání na velmi
mírném ohni vařte osm až deset minut, až směs zhoustne na krém, který nestéká z
vařečky.Krém se nesmí vařit prudce, srazil by se.Nechte vychladnout.
Smetanu ušleháme do polotuha a vetřete do krému.Vlijte do ohnivzdorné mísy a tu
posaďte dovětší mísy s ledovou vodou a kostkami ledu.Směs schladíte asi za
20min, občas jí promíchejte.Potom jí vlejte plastové nádoby, přikryjte, vložte
na tři hodiny do mrazáku a každou hodinu promíchejte.
VANILKOVO-ČOKOLÁDOVÁ
Při druhém zahřívání do mléka přidejte ještě 150 G ML. ČOKOLÁDY nalámané na
kousky, a nechejte jí rozpustit.dál postupujte podle receptu.
JAHODOVÁ nebo BORUVKOVÁ
Prolisujeme 400 G JAHOD nebo BORUVEK a 125 G MOUČKOVÉHO CUKRU a necháme deset
minut stát.Šťávu pak přes cedník vlijeme do zmrzlinové směsi, promícháme a
krátce zamrazíme.Vmícháme dužinu.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé